
Ελαιόλαδο – Το Χρυσό Υγρό
Ελαιόλαδο: 5 συχνές ερωτήσεις
Το ελαιόλαδο εκτός από βασικό συστατικό της ελληνικής διατροφής, αποτελεί και μια πολιτιστική αξία αιώνων. Δικαίως αποκαλούνταν από τον Όμηρο ως ”χρυσό υγρό”, καθώς τα οφέλη του για τον οργανισμό μας είναι πολλαπλά. Από την αρχαιότητα μάλιστα το ελαιόλαδο δεν θεωρούνταν μια απλή τροφή, αλλά αποτελούσε σύμβολο υγείας και φάρμακο για πολλές περιπτώσεις ασθενειών. Σήμερα γνωρίζουμε ότι μερικές από τις φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιολάδου περιλαμβάνουν τη θεραπεία του έλκους, της ναυτίας, των στομαχικών πόνων, της δυσκοιλιότητας, καθώς και αρκετών δερματολογικών παθήσεων.
Παρακάτω θα απαντήσουμε σε μερικές συχνές ερωτήσεις, σχετικά με τις ιδιότητες του ελαιολάδου.
Πού οφείλεται η πληθώρα θετικών επιδράσεων του ελαιολάδου στον οργανισμό μας;
Οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα που εμφανίζει σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Για παράδειγμα το ελαϊκό οξύ αποτελεί ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ, που εντοπίζεται στο ελαιόλαδο, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων με την μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υπέρταση.
Το ελαιόλαδο ενδείκνυται για άτομα με υψηλή χοληστερίνη
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιολάδου επιδρούν θετικά στα επίπεδα χοληστερόλης. Ειδικότερα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων φαίνεται να μειώνει την ”κακή” LDL χοληστερόλη, και να αυξάνει την ”καλή” HDL χοληστερόλη. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να επιφέρει παρόμοιο αποτέλεσμα στη μείωση της χοληστερόλης με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, τις στατίνες.
Από ποιες ασθένειες μας προστατεύει η κατανάλωση ελαιολάδου;
Το ελαιόλαδο περιέχειπολυφαινόλες, φλαβονοειδή, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Α, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Όλα αυτά τα μικροστοιχεία λειτουργούν αντιοξειδωτικά, τόσο για τον οργανισμό, όσο και για το σώμα του ελαιόλαδου. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από βλάβες που προέρχονται από την οξείδωση των ελευθέρων ριζών. Οι βλάβες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν φλεγμονώδεις διαταραχές, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως το Alzheimer, αλλά και διαταραχές στο δέρμα και τα μαλλιά. Πολλές από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες αφορούν το DNA, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Οι φαινόλες του ελαιολάδου δρουν κατασταλτικά στον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων.
Χρειάζεται να κόψω το ελαιόλαδο, προκειμένου να κάνω υγιεινή διατροφή;
Πολλοί έχουν ταυτίσει την υγιεινή διαστροφή με τον περιορισμό θερμίδων. Αυτό έχει συχνά ως αποτέλεσμα να στερούν από τον οργανισμό τους πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, να εξαντλούνται σωματικά και ψυχικά και τελικά να καταλήγουν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Αρκετές ολιγοθερμιδικές δίαιτες προτείνουν τον πλήρη περιορισμό του ελαιολάδου. Στην πραγματικότητα ένας τέτοιου είδους περιορισμός μπορεί να εξαντλήσει τον οργανισμό μας, δεδομένου ότι το ελαιόλαδο συμβάλλει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A,D,E,K) , οι οποίες είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των ζημιών που οφείλονται στην καθημερινή φθορά των ιστών. Επομένως, η κατανάλωση του ελαιολάδου είναι απαραίτητη, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Το έλαιο καρύδας είναι περισσότερο ευεργετικό για τον οργανισμό από το ελαιόλαδο;
Σε αντίθεση με το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας αποτελείται κυρίως από κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγχρόνως, τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο φαίνεται να υπερισχύουν σε σχέση με αυτά του λαδιού καρύδας. Ωστόσο το λάδι καρύδας χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά προϊόντα, καθώς φαίνεται να συμβάλλει στην ενυδάτωση του δέρματος, αλλά και στην προστασία των μαλλιών από την αρνητική δράση της UV ακτινοβολίας.
Συμπερασματικά, το ελαιόλαδο εκτός από σήμα κατατεθέν της Μεσογειακής Διατροφής αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την ανθρώπινη υγεία, καθώς η υψηλή του περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά το καθιστούν ισχυρή ασπίδα έναντι σοβαρών ασθενειών. Προσθέστε το καθημερινά στο τραπέζι σας και απολαύστε τα πολλαπλά του οφέλη για την υγεία σας.
Γιατρά Φλώρα Μαρία, Βιοχημικός με ειδίκευση στη Διατροφή